030 227 23 23

Dienstenmarketing – de succesvolle online aanpak!

dienstenmarketing

Dienstenmarketing een online benadering

Ben jij op zoek naar de methode van dienstenmarketing?
Zodat jij jullie diensten succesvol in de markt kan zetten?

Lees dan dit artikel over dienstenmarketing. Ik zet hier, in een online benadering, de belangrijkste stappen voor succesvolle dienstenmarketing uiteen.

Dienstenmarketing – de succesvolle online aanpak!
 

Wat is dienstenmarketing?

Even beginnen bij het begin. Wat is dienstenmarketing? Dienstenmarketing wordt ook wel aangeduid met ‘service marketing’ en richt zich specifiek op het vermarkten van diensten (b2b en b2c). Wat voorbeelden van dergelijke diensten: adviseurs, restaurants, vakantieverblijven, kappers, advocaten, administratiekantoren, bedrijven in de gezondheidszorg etc. 

dienstenmarketing aanpak: in drie stappen

dienstenmarketing b2b

Sinds circa 2000 is online dienstenmarketing niet meer weg te denken als marketingkanaal. Sterker nog, online dienstenmarketing heeft de laatste jaren veel terrein gewonnen. Het blijkt dat online dienstenmarketing vaak effectiever en kostenbesparender werkt dan de oude marketingmethoden.

Vaak zie ik dat veel diensten zich volledig op dit online marketingkanaal storten. Of om via online de resultaten te behalen of als extra aanvulling (backbone) voor alle marketingactiviteiten gericht op hun diensten. 

In dit artikel leg ik de nadruk op hoe je met online dienstenmarketing je doelen kunt behalen.

Stap 1. strategie dienstenmarketing creëren

diensten marketing

De allereerste stap voor het opzetten van succesvolle dienstenmarketing is het formulieren van de strategie. Vaak zie ik dat bedrijven deze stap te snel nemen of zelfs overslaan. Dan verliezen de andere stappen meestal hun waarde.

Online positie kiezen
Bij het creëren van een succesvolle dienstenmarketing strategie is het belangrijk om de juiste ‘scope’ te kiezen. Een online benadering is altijd zeer transparant. Je doelgroep kan zeer makkelijk online vergelijken en een afweging maken. 

Onderscheidend vermogen 
Daarom is het zeer belangrijk om een positie te kiezen. Ik adviseer altijd om vooral in deze fase uit te gaan van je eigen kracht. Wanneer je een online positie kiest die helemaal aansluit bij jullie eigen kracht / onderscheidend vermogen (USP’s), zul je zien dat er niet veel directe concurrentie is. 

Communicatie doelgroep kiezen
Ook het kiezen van je online doelgroep is essentieel. Hoe scherper je deze definitie kan maken, des te waardevoller de complete online propositie wordt. Het is niet alleen belangrijk om hier de juiste keuze te maken, maar straks ook om je doelgroep centraal te zetten op je website.

Meestal wanneer ik bedrijven help met het definiëren van hun diensten marketingstrategie bespreken we alle van invloed zijnde factoren: concurrentie, marktsituatie, doelgroep, klantengroep, onderscheidend vermogen, markt behoeften, werkwijze, huidige positionering, online zoekgedrag, klantgedrag, historische gegevens. Etc.

Stap 2. Online verkeerskanalen definiëren

diensten marketing

Zodra de strategie dienstenmarketing is gedefinieerd is het tijd om deze strategie door te pakken naar de verkeerskanalen toe. Met andere woorden: welke online verkeerskanalen gaan ervoor zorgen dat jullie diensten op de juiste manier onder de aandacht komen van de doelgroep(en)?

Verkeerskanalen
Voor online dienstenmarketing zijn dit de meest voorkomende verkeerskanalen:

 • Zoekers via Google (organisch verkeer)
 • Direct verkeer (bezoekers die de url van de website zelf intypen)
 • Betaald verkeer (bezoekers die via een online advertentie de website bezoeken)
 • Social media bezoekers (bezoekers die via Social media de website bezoeken)
 • Mail bezoekers (websitebezoekers naar aanleiding van klikken op mailings) 
 • Overig: andere verkeerskanalen die leiden tot websitebezoek

Onze ervaring leert dat zoeken via Google (al dan niet betaald) vaak de grootste verkeersbron is (in aantal sessies) en meestal ook de meest kwalitatieve (gemeten in aanvragen, leads, offertes, boekingen etc.). 

Organische bezoekers werven
Daarom hier een bondige uitwerking (met verwijzingen) hoe je bezoekers voor je diensten marketingwebsite genereert:

Stap 3: maak je diensten marketingwebsite conversiegericht

diensten marketing website

Zodra de vindbaarheidsactiviteiten zijn opgestart (voorbereid) is het belangrijk om de je diensten marketingwebsite conversiegericht te maken. Dat wil zetten, zo op te stellen dat deze wint aan effectiviteit. Dat bezoekers sneller gaan converteren: aanvraag doen, mailen, bellen, offerte aanvragen, boeking doen etc. 

Hieronder een aantal belangrijke elementen van conversie optimalisatie:

Spreek de doelgroep aan
Vaak wordt dit vergeten, maar websites die expliciet hun doelgroep aanspreken op hun diensten marketingwebsite, zetten direct een goede indruk neer. 

Gebruik USP's
Het onderscheidende vermogen gevonden in de eerste stap mag helemaal ingebracht worden in de website. De USP’s, de slogan, de positionering in de header in de footer etc.

Doseer content
Daarnaast is het voor conversie erg belangrijk om je bezoeker niet te overspoelen met informatie, maar dit netjes en langzaam op te bouwen door de content te doseren. 

Gebruik top webdesign
En het oog wil ook wat. Een website die er echt netjes en fraai uitziet in alle verschillende beeldschermresoluties wint vertrouwen en heeft vaak een stapje voor op andere websites.

Zorg voor een heldere propositie
Even los van het gevonden onderscheidende vermogen is het voor online zoekers belangrijk dat ze direct snappen en zien waar je diensten marketingwebsite over gaat. 

Creëer “Over de streep trekkers"
En als men dan op jullie website is dan is het belangrijk om ze te verleiden met een ‘over de streep trekker’: een laagdrempelig aanbod waar hij / zij geen nee tegen kan zeggen. 

Zorg voor een perfecte mimiek
Alles wat er zichtbaar is (iedere pixel) vertelt zo zijn verhaal. Het in evenwicht brengen van content, designs, strategie etc. zorgt voor een ultiem totaalplaatje.

Overtuig
En het is handig om de teksten lekker overtuigend te hebben. Dat de teksten aandacht vestigen op de dilemma’s van de bezoeker, de bezoeker aanspreken en op een vriendelijke manier de oplossing voorschotelen. 

Trek kwalitatieve bezoekers aan
Het is vanuit dit conversieperspectief ook heel belangrijk om vooral de kwalitatieve bezoeker aan te trekken. Hoe kwalitatiever de bezoeker hoe groter de kans dat deze bezoeker gaat converteren. 

Vertel de bezoeker wat hij moet doen
Een beetje een open deur, maar een website met een strak script en met heldere call to actions wint aan gebruikersgemak en werkt conversieverhogend.

En als je diensten marketingwebsite op basis van deze 3 stappen is opgebouwd dan kun je lekker aan de slag met het online behalen van resultaten met dienstenmarketing.

Hulp met dienstenmarketing

Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Laat het ons weten, wij hebben alles in huis om dit goed op te zetten. 

Conversie optimalisatie traject

Marketing lead website

Over online-marketingmachine

dienstenmarketing online tips

Ik, Marco Bouman, heb in 2007 de Online-Marketingmachine opgericht. Met veel enthousiasme begeleid ik onze klanten met online groeien. Mijn online marketingbureau is gespecialiseerd in CRO- & SEO-optimalisatie in de breedste zin des woords. Vanuit een creatief brein en een sociaal intelligente inzet help ik mkb-bedrijven online vooruit. 

Gerelateerde artikelen
Optimalisatie Traject
Conversie
Optimalisatie Traject
SEO
Model
Online Groeien
Contact met
Marco

ONZE KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”
   

 

Online mARKETING BUREAU

Online-Marketingmachine
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)
KvK: 30218791
Btw: 100828620B01

T: 030-2272323

   

 

converseo

Conversie Optimalisatie (web effectiviteit) x SEO (meer organische vindbaarheid) = CONVERSEO = Online Groei! 

 

   
   
   

 

Copyright © 2019 - Online Marketingmachine
Online Marketingmachine scoort een 5,0 uit 5 op basis van 23 beoordelingen.